Síndrome rotulià dolorós i inestabilitat

Què és la ròtula?

És un os de l’articulació del genoll que es troba intercalat en el trajecte del tendó del múscul quàdriceps femoral, anomenat lligament rotular, entre la ròtula i la tíbia.

Síndrome rotulià dolorós

Per què em fa mal la ròtula?

És un dels motius de consulta més freqüent en traumatologia.

El dolor a la síndrome rotuliana dolorosa o síndrome de dolor anterior de genoll o síndrome fèmoro-patel·lar és d’origen multifactorial (microtraumatismes de repetició, atròfia muscular, displàsia troclear…).

És característic tenir dolor en pujar i baixar escales, en agenollar-se o després d’estar assegut durant un temps perllongat amb les cames encongides.

A més d’una exploració física exhaustiva, completarem l’estudi amb radiografies del genoll i una ressonància magnètica. Una de les principals causes de dolor és la condromalàcia rotuliana.

Què puc fer per millorar el dolor?

No hi ha un tractament definitiu que permeti “guarir” completament el dolor.

Mesures posturals, evitar pujar-baixar escales són recomanacions clàssiques per intentar disminuir el dolor.

Es recomanen exercicis de rehabilitació enfocats a disminuir el procés inflamatori ia potenciar la musculatura del quàdriceps. Els exercicis isomètrics i de cadena cinètica tancada són els més recomanats.

Com a mesures generals, es recomanen els antiinflamatoris no esteroidals, el gel i el repòs esportiu, a més dels exercicis prèviament esmentats.

Els condroprotectors, les infiltracions amb àcid hialurònic o PRP milloren la clínica (dolor, mobilitat, cruixits) però no hi ha evidència de regeneració del cartílag danyat.

Inestabilitat rotuliana

Quan he de considerar que tinc una inestabilitat rotuliana?

Estem davant d’una inestabilitat rotuliana quan la ròtula ha sortit de la seva situació correcta (s’ha luxat) i deixa d’estar centrada amb la tròclea femoral.

Davant d’un primer episodi de luxació, el tractament consisteix a immobilitzar el genoll en extensió, permetent la càrrega parcial de l’extremitat durant 2 a 3 setmanes. En un percentatge elevat de casos, la cicatrització aconseguida és suficient perquè no es torni a produir cap episodis de luxació nou. Cal completar el tractament amb una pauta d’exercicis de rehabilitació.

Valoració de la inestabilitat rotuliana

En cas d’haver patit diversos episodis de luxació de ròtula, es recomana la correcció quirúrgica del (o dels) paràmetres anatòmic alterat a més de la reconstrucció del lligament patelo-femoral medial que es lesiona de forma sistemàtica en luxacions de ròtula.

Amb l’ajuda d’unes radiografies i d’un TAC del genoll, podrem decidir els diferents gestos quirúrgics que haurem de fer per tornar l’estabilitat al genoll.

El tractament postoperatori amb rehabilitació és fonamental per assolir una completa mobilitat del genoll i recuperació de la musculatura.

Contacta amb nosaltres

Consent*
Consent*